Usahawan Yang Berjaya Di Malaysia

Usahawan Yang Berjaya Di Malaysia

Usahawan dan ahli perniagaan sebenarnya adalah dua perkara yang berbeza. Mungkin ada sesetengah yang menganggap keduanya adalah perkara yang sama, namun daripada beberapa sudut-sudut tertentu kedua ini mempunyai jurang yang agak ketara. Usahawan adalah individu yang mengusahakan sesuatu perniagaan daripada tiada apa-apa sehingga perniagaan mereka berjaya, manakala ahli perniagaan pula adalah golongan oportunis yang akan menyambar apa sahaja peluang di depan mata demi mendapatkan keuntungan. Seorang usahawan yang benar-benar tulen biasanya tidak meletakkan keuntungan semata-mata sebagai satu-satunya objektif mereka dalam perniagaan. Ada yang ingin meyelamatkan alam sekitar, ada yang ingin membantu memperkasakan sesuatu industry, atau ada juga yang ingin menyumbang ke arah peningkatan sosio ekonomi masyarakat bawahan. Semua ini tidak ada dalam kamus hidup seorang ahli perniagaan kerana mereka tidak ambil peduli tentang hal-hal lain asalkan poket mereka terisi. Oleh sebab itu, untuk saya mendefinisikan siapa usahawan yang berjaya di Malaysia, saya tidak hanya memandang kepada kejayaan mereka mengumpul harta semata-mata tetapi juga termasuk kriteria-kriteria lain yang membezakan antara usahawan dan ahli perniagaan.  Berikut adalah beberapa nama yang boleh dikategorikan sebagai usahawan yang berjaya di Malaysia.

4 Usahawan Yang Berjaya Di Malaysia

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhari

Nama ini sudah tentu tidak asing lagi kerana beliau adalah salah seorang usahawan Bumiputera yang berjaya mengekalkan kedudukan diantara individu yang terkaya di Malaysia. Apa yang hebatnya dengan Tan Sri Syed Mohktar ni?  Kalau nak diukur dengan kekayaan semata-mata, sememangnya masih ramai lagi yang lebih kaya daripada beliau, tetapi kalau kita lihat kepada sejarah beliau di dalam bidang perniagaan saya yakin beliau adalah antara usahawan yang benar-benar layak untuk di jadikan contoh. Beliau berasal daripada keluarga yang susah dan tidak mempunyai peluang untuk menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi, hanya mampu setakat SPM sahaja.

Namun, jangan mudah kita menganggap sijil itu adalah pengukur kepada kepintaran seseorang kerana Tan Sri Syed Mohktar telah membuktikan tanpa segulung ijazah beliau mampu untuk menyusun strategi dalam perniagaan beliau sehinggakan beliau sangat dihormati oleh golongan professional. Hanya bermula dengan perniagaan daging secara kecil-kecilan di pasar, kini beliau sudah mempunyai pegangan saham dalam puluhan syarikat di dalam mahupun di luar negara.

Walau bagaimanapun, semua itu tidaklah semudah yang kita sangkakan, kerana sepanjang bergelumang di dalam bidang perniagaan, beliau juga turut mengalami kerugian berkali-kali sehingga ke tahap ingin berputus asa. Tan Sri Syed Mohtar juga adalah seorang dermawan yang sangat banyak membantu komuniti dalam pelbagai aspek antaranya bidang pendidikan, fakir miskin dan alam sekitar. Akhir sekali, beliau juga mempunya karektor universal seorang tokoh usahawan, iaitu sikap merendah diri beliau yang kekal konsisten sehingga ke hari ini. Beliau sangat jarang dapat dilihat di khalayak ramai mahupun di dalam media massa, jauh sekali mahu menayangkan kekayaan yang beliau ada kepada umum walaupun beliau adalah seorang usahawan yang berjaya di Malaysia.

Datok Faroz bin Mohamed Jakel

Nama Datok Faroz ni mungkin tak ramai yang kenal tapi bila dengar nama ayah beliau, rasanya ramai dah dapat meneka siapa beliau kan?? Ya, jenama Jakel yang kita pakat serbu masa hari raya itulah milik kepada Datok Faroz. Asalnya, memang perniagaan Jakel ini dijalankan oleh ayah beliau sejak tahun 1985 lagi di bandar kecil segamat Johor.

Walaupun begitu, beliau sebenarnya adalah pembantu utama ayah beliau sejak beliau berusia belasan tahun lagi. Sejak daripada itu, perniagaan ayahnya berkembang sedikit demi sedikit namun bukanlah dalam skala yang besar. Perniagaan Jakel ini mula mengalami peningkatan ketara apabila Datok Faroz mengambil alih perniagaan daripada ayah beliau setelah ayahnya meninggal dunia pada tahun 2009. Antara langkah drastik yang diambil oleh Datok Faroz adalah tindakan beliau untuk mengimport kain-kain secara terus daripada korea walaupun pada masa itu perniagaan jakel masih lagi dikategorikan sebagai perniagaan yang kecil. Beliau dipandang sepi dan diketawakan orang sekeliling kerana mereka menganggap Datok Faroz sekadar berangan-angan.

Ini adalah antara ciri-ciri yang ada pada seorang usahawan yang sebenar apabila mereka tidak mudah mengalah kepada cakap-cakap negative, sebaliknya berusaha keras memastikan tanggapan orang terhadap mereka itu adalah salah. Kini Jakel sudah menjadi satu perusahaan yang cukup gah dan dikenali seluruh Malaysia hasil daripada usaha gigih Datok Faroz dan keluarga. Jadi tidak boleh dipertikaikan lagi kedudukan Datok Faroz sebagai salah seorang usahawan yang Berjaya di Malaysia.

Dato’ Haji Samuri

Sebut sahaja sate pasti kita akan terbayangkan keenakan sate kajang kerana tiada lagi mana-mana jenama yang mampu menyaingi kehebatan jenama sate kajang dalam bidang ini. Namun tidak ramai yang kenal akan tokoh di sebalik jenama sate kajang haji Samuri ini. Dato’ haji Samuri merupakan seorang usahawan yang mengusahakan perniagaan sate sejak zaman sekolah lagi. Beliau membantu perniagaan bapa saudaranya iaitu Haji Tasnim yang sudah agak terkenal dengan perniagaan sate. Selepas kematian bapa saudaranya pada tahun 1992, Haji Samuri diminta oleh anak-anak Haji Tasnim untuk meneruskan perniagaan arwah bapa mereka, kerana hanya Dato’ Haji Samuri sahaja yang benar-benar faham dan pakar dalam menguruskan perniagaan sate tersebut.

Berani melawan arus, Dato’ Haji Samuri menjenamakan semula perniagaan sate Haji Tasnim kepada Sate Kajang Haji Samuri dengan bermodalkan Rm 18,000. Walaubagaimanapun, tindakan beliau itu telah mengundang masalah kerana pelanggan setia sate Haji Tasnim tetap mahukan sate haji Tasnim yang asal. Dato’ Haji Samuri tidak berputus asa dan terus tabah mengharungi pelbagai cabaran sehingga akhirnya kini perniagaan sate Haji Samuri telah berjaya bertapak kukuh sebagai jenama sate nombor satu di Malaysia. Kini, jaringan restoran sate beliau sudah menjangkau puluhan cawangan dan turut menubuhkan kilang memproses sate sendiri yang terletak di Bangi. Oleh itu, Dato’ haji Samuri sangat sesuai untuk diletakkan sebagai antara usahawan yang Berjaya di Malaysia.

Dato’ Haji Ramly Mokni

Seperti yang saya terangkan tentang perbezaan antara usahawan dan ahli perniagaan antaranya adalah keprihatinan mereka terhadap keadaan sekeliling. Ini adalah ciri-ciri yang terdapat pada usahawan Dato’ Haji Ramly Mokni pengasas Syarikat Ramly Food Prossesing Sdn Bhd yang terkenal dengan daging burger jenama Ramly. Beliau bermula sebagai peniaga burger kecil-kecilan, dan beliau juga berniaga daging di pasar pada waktu yang sama. Ketika berniaga di pasar dan juga menjual burger, Dato’ Ramly mula mempersoalkan akan status halal dan kebersihan sumber daging yang digunakan untuk membuat daging burger yang beliau jual seharian. Rentetan daripada itu, Dato’ Ramly bertekad untuk membuat sendiri daging burger beliau dan mula menjualnya secara kecil-kecilan.

Namun perjalanan perniagaan beliau juga penuh dengan liku-liku yang membuatkan beliau insan hebat seperti hari ini. Antaranya, beliau dikatakan pernah memohon bantuan perniagaan daripada salah satu agensi kerajaan yang ditubuhkan untuk membantu usahawan Bumiputera pada tahun 90 an. Apabila ditemuramah oleh pegawai yang bertugas, Dato’ Ramly menegaskan bahawa beliau mahu mewujudkan sebuah syarikat memproses makanan sejuk beku yang bersih dan halal. Beliau diketawakan oleh pegawai tersebut kerana pada ketika itu, industri sejuk beku adalah terlalu asing di Malaysia apatah lagi untuk bahan-bahan makanan segera seperti burger dan sebagainya. Hal ini membuktikan seorang usahawan yang berjaya sentiasa berfikir jauh kehadapan dan tidak selalunya dipersetujui oleh orang biasa. Kini, jenama Ramly sudah dieksport ke beberapa negara dan jualan tahunan mencecah jutaan ringgit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *